2.6.07

Krakus og dragen

Som alle ved ligger Krakow ved floden Wisla. Den kan man bl.a. kigge ned på fra det gamle kongeslot Wawel.

Slottet ses her fra den indre gård. I gamle dage levede i en hule herunder en frygtelig drage. Efter mange trængsler lykkedes det Krakus at dræbe dragen. Han blev udråbt til hersker over den daværende landsby, som under hans styre udviklede sig til Krakow.

I dag på byens 750 års fødselsdag fejrede byens skolebørn ham med en stor drageparade.
Paraden og en stor del af byens indbyggere og gæster passerede under vore hotelvinduer i et spektakulært optog.

Senere på dagen besøgte vi den jødiske bydel. Jødisk er den måske ikke længere, for Hitler reducerede det jødiske samfund fra 60.000 mennesker til noget nær nul. Siden forfaldt bydelen, og først i de senere år er der ved at komme liv i gaderne igen. Vi oplevede kontrasterne, da en regnbyge drev os fra en noget miserabel markedsplads ind i en moderne, trendy café. I øvrigt kørte ejeren os hjem til hotellet i sin nye lækre Lexus, da det ikke lykkedes hans personale at skaffe en taxa. Han nægtede at tage mod betaling, men udråbte i stedet et "Viva Dania".

Vi kvitterer gerne med at nævne hans anden restaurant, Polskie Smaki, som vi agter at besøge i aften. Den ligger i nummer 5 på ul. Tomasza - en gade bag det nordvestlige hjørne af den centrale markedsplads.